Puțină atenție, vă rog!

0 Flares 0 Flares ×

2533094398_c496c0555b_z
În mare parte, civilizația actuală este un imens sistem de bruiaj. Lumea se micșorează și devine plată, timpul se accelerează și viteza dăunează poveștilor, devenim mai inteligenți (nu neapărat mai înțelepți!), comunicăm mai bine, însă în același timp bruiajul este din ce în ce mai puternic. Dacă din ce în ce mai mulți oameni au început să aibă microfoane pentru prezența lor (de exemplu, prin social media), în mod firesc microfonia este în floare.

Există culturi diferite, ritmuri diferite, mize diferite. Totul se întâmplă în cadrul unei orchestre cu instrumente neacordate și instrumentiști necontemporani unul cu altul, iar rezultatul nu este un concert cu o muzică specifică, ci o imens sistem de bruiaj cu microfoniile aferente.

În mijlocul acestui vacarm, tu ai o singură monedă de schimb: propria ta atenție după care toți aleargă. Totul din jur se zbate pentru atenția noastră. Internetul, comentatorii de pe blog, prietenii de pe Facebook, cei pe care-i urmăreşti pe twitter, reclamele, prietenii, clienții, iubita şi părinţii. Toți caută să îți devină memorabili.

Dincolo de acest vacarm, noi trebuie să facem diferenţa între maculatură şi lucrurile cu adevărat valoroase, între mitomanii şi adevăratele poveşti, între microfonie şi adevărata muzică, între junk şi stil, între fast food şi lucrurile care te hrănesc cu adevărat.
Scriu toate acestea pentru că majoritatea oamenilor nu sunt în mod real atenţi la ceea ce trăiesc şi mai ales nu-şi aud propria muzică interioară. Majoritatea oamenilor se mişcă – cuplaţi la pilotul automat – pe nişte autostrăzi socio-afective constituite din joburi, familii, prietenii şi reţele sociale.

Puţine lucruri din cultura noastră ne învaţă cum să devenim mai atenţi la ceea ce trăim (îmi vine în minte buddhismul) şi mai ales cum să facem diferenţa între muzică şi microfonie. Puţine lucruri din ceea ce trăim ne învaţă ce este acela discernământ.

Discernământul este acea calitate care ne permite să extragem sens (sensul este moneda de schimb a dezvoltării personale) din ceea ce trăim. Discernământul (calitatea de-a vedea semnele din jur) poate face diferenţa între o poveste şi o notă de subsol.

În ciuda acestui bruiaj general, sunt oameni care reușesc să-și compună propria muzică interioară, care văd propriile semne şi visează atenţi şi deschişi la propriul drum. A fi atent înseamnă a prețui cu adevărat timpul pe care îl petreci aici.

Cât din ceea ce trăiești îți oferă o poveste? Câte zile trăite îți oferă la finalul lor sentimentul că s-au întâmplat pentru dezvoltarea ta? Câți din oamenii din jurul tău îţi dau senzația că i-ai întâlnit la momentul potrivit în drumul tău?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “Puțină atenție, vă rog!

  1. chichilalescu

    multi oameni se opresc din a face lucruri pentru a nu ii contraria pe ceilalti. eu am avut o perioada in care faceam lucruri special pentru a ii contraria pe ceilalti.

    momentan, nu imi pot aminti cu claritate cand am facut ultima oara un lucru pe care voiam sa il fac, gandindu-ma intai la reactia celorlalti. banuiesc ca asta e un pas important spre selfconsistenta.

    Reply
  2. Andrei

    Cred ca toti poseda in final atentia de care tu vorbesti si ca toti sunt, mai mult sau mai putin atenti la muzica lor interioara. Toate aceste lucruri intre care se misca oamenii- job, prieteni, retele de socializare- nu au cum sa distorsioneze capacitatea de a receptiona lucrurile cu adevarat importante, acelea care consttuiesc de fapt o poveste.

    Reply
  3. MeetTheSun

    Cand citeam articolul tau mi-a venit in minte o imagine: aceea a copilului care nu stie sa inoate, dar stie sa se joace in nisipul de la malul marii, sa-l cearna, sa-i numere scoicile, sa cladeasca castele… apoi copilul invata sa stapaneasca valurile si i se pare pierdere de vreme joaca in nisip…

    Reply
  4. Simona Florea

    Buna Adrian,

    Imi plac intrebarile si articolul tau. Si cum am putin timp, iti raspund la ele, desi nu sunt sigura ca le citesti (dar nu asta este esential, esential este faptul ca ai adresat intrebari cu rezonanta- cel putin pentru mine).

    Tin sa precizez ca nu caut o atentie speciala, ci doar imi place sa imi astern gandurile cand am ocazia.Voi scrie pe “limba intrebarilor folosite de tine”.

    Momentan sunt la cuprinsul “povestii”-numita viata pe care o traiesc. In lucrurile care depind de mine, incerc pe cat posibil sa las in urma pagini curate si scrise in culori calde. Sunt si pagini mai putin placute, care vreau sa le trec foarte repede, concentrandu-ma pe ceea ce urmeaza, adica pe o noua pagina/zi pe care sa o scriu frumos atat cat pot.
    Toti oamenii din viata mea i-am intalnit exact in momentul potrivit. A trebuit sa sufar, sau sa ma bucur prin intalnirea cu ei-oamenii. Unde au fost pagini mai neplacute am analizat si am scris concluziile in povestea mea, totodata intorcand alta pagina spre viitor. Asa aleg eu sa-mi traiesc povestea bucurandu-ma dar si suferind cand e cazul, deoarece fiecare capitol al povestii are un farmec si un inteles deosebit in dezvoltarea mea si chiar a celor din jurul meu.

    Doresc la toti sa-si creeze “povestea” lor asa cum simt si cum gandesc ca e cel mai bine.

    Cu drag,

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *